Siste gang: Harrison Schmitt holdt foredrag om den aller siste måneferden i 1972 på vitenskapsfestivalen Starmus i Trondheim. - Å lete etter stein og mineraler på Sunnmøre var en god forberedelse til måneferden, sa han. (Foto: Hogne Bø Pettersen)

Siste gang: Harrison Schmitt holdt foredrag om den aller siste måneferden i 1972 på vitenskapsfestivalen Starmus i Trondheim. - Å lete etter stein og mineraler på Sunnmøre var en god forberedelse til måneferden, sa han. Foto: Hogne Bø Pettersen

– Å gå på månen var som å gå på ski i Norge

– Turen til Apollo 17 begynte på Sunnmøre, sa astronaut Harrison Schmitt da han holdt foredrag på vitenskapsfestivalen Starmus i Trondheim sist uke.

Han viste da bilde av sunnmørske fjell og daler, og sa spøkefullt at det minnet jo litt om dalen han og Apollo 17-mannskapet landet på i 1972. Dette var den aller siste måneferden, og aller siste gang noe menneske har satt sin fot på et annet himmellegeme

I 1957 studerte han geologi ved Universitetet i Oslo. Og som en del av utdanningen var han på flere feltstudier i Herøy og Ulstein.

I Ulstein var det spesielt bergarten eklogitt han var opptatt av. Han var også her på oppdrag for Norges geologiske undersøkelse (NGU) i 1960.

Første sivilist på månen

Han lærte også å gå på ski da han var i Norge, og mente skiteknikken hadde gjort det lettere for ham å gå på månen.

Schmitt skulle egentlig ikke opp før med Apollo 18 eller 19, men da disse ble kansellert ble det satt i gang heftig lobbyvirksomhet for at han skulle få dra med 17. Dette fordi mange mente at man trengte geologer på månen som hadde erfaring med innsamling av stein. Og da var ifølge ham sunnmørske alper en perfekt plass å ha øvd seg.

Nordmenn er meteorologer

Under måneferden han med tilbake Troctolite 7635 som regnes som det mest interessante steinfunnet av alle fra månen.

Det var også på denne turen han tok det mest berømte bildet som noensinne er tatt fra verdensrommet av jordkloden. Han sa han tok bildet fordi han var en amatørmeteorolog.

– Men det er jo alle i Norge også, sa han til stor latter fra salen.

Klimaskeptiker

Han stiftet også bekjentskap med norsk festkultur.

– Jeg pleide alltid å komme litt sent, og da hadde nordmennene allerede drukket opp det meste, he he. Det var også under en av turene mine hjem fra fest at jeg under en stjerneklar vinternatt fikk se et helt fantastisk nordlys.

Etter at Schmitt sluttet i Nasa var han senator for New Mexico og har vært rådgiver i en rekke ulike vitenskapelige fora. De siste årene har han vært involvert i en del kontroverser da han mener at klimaendringene ikke er menneskeskapte.

Meir å lese på Herøynytt:
Gjensyn NGU-geologene August Nissen og David Roberts med Harrison Schmitt da han besøkte NGU igjen i 1973.
(Foto: NGU)

Gjensyn NGU-geologene August Nissen og David Roberts med Harrison Schmitt da han besøkte NGU igjen i 1973. Foto: NGU

Leses nå:

Hei, har du sett mange som meg i det siste?

Derfor ser du så mykje grågås!

– Nokre stadar har forholda vorte heilt ideelle for grågåsa, svarar Alv Ottar Folkestad til folk som reagerer på mykje grågås.

Superyacht frå Kleven:

Har du kring ein halv milliard til overs?

Den Kleven-bygde yachten Ulysses er framleis for sal eit år etter den blei lagt ut. Designaren trur ikkje eigaren er bekymra og peiker på at marknaden for utleige er stor.

Millioner til rydding av plast

Regjeringen deler ut ytterligere 25 millioner kroner til organisasjoner som vil rydde kysten for plast. Polarinstitutt-forsker mener mye arbeid gjenstår.

Herøy-ordførar sjukmeld

Ordførar i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr, er sjukmeld på ubestemt tid.