Tok første etappe Barneskuleelevane ved Bergsøy skule tok første etappe på fredag. Her viser dei kva dei har funne til Pål Farstad (V), som kom på besøk. Sjølve ryddedagen er laurdag.
(Foto: Torill Myren)

Tok første etappe Barneskuleelevane ved Bergsøy skule tok første etappe på fredag. Her viser dei kva dei har funne til Pål Farstad (V), som kom på besøk. Sjølve ryddedagen er laurdag. Foto: Torill Myren

På Runde er det ryddedag i fjøra i dag

Ryddar fjøra for plast før fuglane kjem

Laurdag er det ryddedag i fjøra på Runde, som ein av fire stader i Norge der «Hold Norge rent» har aksjon. Barneskuleelevar tok første etappe i går.

Vinterstormane har rast frå seg, og laurdag er det dugnad på Runde for å rydde fjøra før fuglane kjem. Oppmøtet er frå klokka 12, og mellom klokka 13 og 17 er det rydding, opplyser Runde Miljøsenter.

Runde er ein av fire stader i landet der «Hold Norge rent» har aksjon for å rydde i fjøra før fuglane kjem.

Fylte sekk etter sekk

(Foto: Torill Myren)

Foto: Torill Myren

Barneskuleelevane ved Bergsøy skule tok første etappe fredag. I løpet av føremiddagen rydda dei heile stranda frå Runde Miljøsenter til fyllinga ved Rundebrua. Det er ei strekning på rundt to kilometer.

6. klassingane frå Bergsøy barneskole er inne i ein tovekers prosjektperiode knytt til miljøvern og kunnskap om livet i fjøra og fuglefjellet. Malin Jacob frå «Hold Norge rent» seier ho lar seg imponere over elevane.


Fant «hengt» havsule på Runde

Fuglefjellet på Runde fylles opp av plast og gamle fiskegarn

Fuglene bygger reir av plast fra havet og utsetter seg for livsfare.

– Her har vi møtt barn som kan så masse og fantastiske folk å samarbeide med. Vi håper at det kjem mange, mange og er med på ryddinga. Rydding av fjøra er det viktigaste og den beste måten vi har i dag for å fjerne plast som allereie finst i havet, seier ho.

På verdsbasis døyr minst ein million sjøfugl årleg på grunn av marin forsøpling og problemet trugar også Norges fugleliv, ifølgje Runde Miljøsenter.

Meir å lese på Herøynytt:
Leses nå:

Hei, har du sett mange som meg i det siste?

Derfor ser du så mykje grågås!

– Nokre stadar har forholda vorte heilt ideelle for grågåsa, svarar Alv Ottar Folkestad til folk som reagerer på mykje grågås.

Superyacht frå Kleven:

Har du kring ein halv milliard til overs?

Den Kleven-bygde yachten Ulysses er framleis for sal eit år etter den blei lagt ut. Designaren trur ikkje eigaren er bekymra og peiker på at marknaden for utleige er stor.

Millioner til rydding av plast

Regjeringen deler ut ytterligere 25 millioner kroner til organisasjoner som vil rydde kysten for plast. Polarinstitutt-forsker mener mye arbeid gjenstår.

Herøy-ordførar sjukmeld

Ordførar i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr, er sjukmeld på ubestemt tid.